תולעים אדומות בוקעות מביצים. הן דומות חיצונית לשלשולים, אך בניגוד לאחרונים הן חיות קרוב לפני הקרקע ואוכלות מזון אורגני. המזון האורגני עובר במערכת העיכול שלהן, והתוצר הנפלט מגופן הינו קומפוסט תולעים הידוע בשמו העממי "הומוס".
לתולעים האדומות אין עיניים ואף, והן נעזרות בחיישנים הנמצאים באזור הראש שלהן על מנת להבדיל בין חושך לאור ו"להריח" את המזון שלהן. התולעים אוהבות מאוד לאכול ולחיות יחד, והן לא בררניות במזון אותו הן אוכלות (פרט לבשר ומזון מטוגן). לתולעים האדומות יש פה, אך הן לא שותות בעזרתו אלא מקבלות נוזלים דרך עורן. מסיבה זו יש לדאוג שיגדלו בסביבה לחה, אולם לא רטובה מדי (על מנת שלא יטבעו). בנוסף, כאשר קר להן או שהן מפחדות הן עוזרות זו לזו באמצעות חיבוק אחת עם השניה.
תפקידן של התולעים האדומות בטבע הוא לפרק את המזון שנמצא על פני הקרקע, והן עושות זאת בעיקר בשעות החושך (מאחר ואינן אוהבות אור). בתהליך פירוק זה הן מסייעות למניעת זיהום קרקעות, משבחות את הקרקע והופכות את השאריות שנוצרות בטבע למזון לעצים ולצמחים.
כאמור, התולעים מתרבות על ידי הטלת ביצים חומות בגודל של גרגר שומשום בממוצע וממנו בוקעת תולעת קטנה ורעבה. אין להן מין זכר ונקבה והן מגיעות לבגרות תוך מספר שבועות.
מהרגע בו התולעת מגיעה לבגרות היא מטילה ביצה אחת לשלושה ימים. מכל ביצה בוקעות לאחר מספר ימים כשלוש תולעים אדומות נוספות. כך שבתנאים אופטימאליים אוכלוסיה נתונה של תולעים אדומות מכפילה עד משלשת את מספר הפרטים בה בכל חודשיים-שלושה. בגידול תולעים אדומות יש להקפיד על סביבה בעלת לחות וטמפרטורה מתאימות, על כמות המזון שנותנים לתולעים האדומות, ועל ריבוי וצפיפות התולעים.
כפי שהזכרנו, תולעים האדומות (Eisenia fetida) ידועות כמפרקות זבל אורגני בצורה יעילה ומהירה. בתהליך הפירוק התולעים האדומות הופכות את הזבל האורגני חזרה לחומר איכותי שיכול לשוב אל האדמה.
תהליך המחזור של פסולת אורגנית על ידי תולעי קומפוסט נקרא וורמיקומפוסטציה (מהמילה הלטינית ורמי, שמשמעותה תולעת). בתהליך זה תולעים אדומות פועלות לצד מיקרואורגניזמים רבים בפירוק של פסולת אורגנית. בצורה זו ניתן למחזר את הפסולת האורגנית ולהחזיר את היסודות המרכיבים אותה אל הקרקע ממנה באו, ולמעשה למנוע את הפיכת הפסולת למפגע סביבתי- אלא אף לנצלה ליצירת דשן אורגני. תוצר אורגני זה של יחסי הגומלין בין התולעים האדומות למיקרואורגניזמים בסביבה נקרא הומוס תולעים (ראה בהמשך).
ישנם מספר יתרונות בהוספת תולעים אדומות למיכל הקומפוסט. הראשון הוא גידול קל יותר (הגדלת יעילות התרכובת), שנית- הקטנת נפח הזבל במיכל בצורה מהירה יותר. ולמעשה, הפיכת הזבל האורגני להומוס (דשן אורגני) איכותי יותר לעומת התרכובת ללא התולעים האדומות.